Voetaandoeningen

Eelt

Eelt is een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten af komende druk of wrijving. Dat kan komen door de schoen, standsverandering van de voet of extreme zweetvoeten. Eelt kan heel nuttig zijn, het beschermt de huid tegen stuk gaan. Maar eelt kan ook heel pijnlijk zijn hinderlijk of soms branderig. Dan noemt men het pathologisch eelt ( Hyperkeratose) het komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook op de tenen of als eeltrand aan de hiel.

Kloven

Soms kan eelt gaan scheuren, dat noemen we kloven. Vaak treedt dit probleem op aan de hiel en het kan heel pijnlijk zijn. De kloven kunnen zelfs gaan bloeden of ontsteken. De oorzaak is vaak dat het eelt erg droog is. Vooral het lopen op sandalen en slippers geven wrijving aan de hiel.

Likdoorn

Stand verandering aan de voeten kunnen leiden tot overmatige druk, likdoorns en eelt. Een likdoorn, soms ook wel eksteroog genoemd, is een verharde naar binnen drukkende eelt pit met de punt van de eelt pit gericht in de huid. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige druk, meestal veroorzaakt door ( verkeerde) schoenen. De eelt pit kan druk uitoefenen op zenuwuiteinde en daardoor veel pijn veroorzaken.

Likdoorns kunnen voorkomen onder de bal van de voet, op of tussen de tenen. Soms komt een likdoorn zelfs voor onder de nagel of in de nagelplooi. Een pijnlijke aandoening die vrij makkelijk te verhelpen is.